Обележен Дан државности у Диселдорфу

 

Обележен Дан државности у Диселдорфу

У конзулату Србије у Диселдорфу обележен је Дан државности Србије. Пријему су присуствовали представници дипломатског кора, владе Северне Рајне Вестфалије, Српске православне цркве, привредног и културног живота покрајине, као и представници дијаспоре.

У конзулату Србије у Диселдорфу обележен је Дан државности Србије на пријему, коме су присуствовали представници дипломатског кора, владе Северне Рајне Вестфалије, Српске православне цркве, привредног и културног живота покрајине, као и представници дијаспоре.                      

Небојша Кошутић, генерални конзул Србије, обраћајући се гостима, подсетио на историјску прошлост Србије, указао на актуелну садашњост, изнео очекивања за европску будућност и посебно нагласио да су односи са Немачком за Србију били увек веома важни, како у области политике и привреде, тако и културе, образовања, спорта....

Указујући да је Немачка традиционално била и јесте највећи трговински партнер Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, Кошутић је истакао да је, управо, из Северне Рајне Вестфалије дошао највећи број немачких инвестиција, међу којима су и Метро, Хенкел, Месер, Фалке и друге фирме и компаније.

Коштутић је посебно навео као најважнији мост сарадње и заједништва између Србије и Немачке бројне грађане Србије који већ деценијама живе у Немачкој и у покрајини Северна Рајна Вестфалија и подсетио на међудржавни споразум из 1968. године о запошљавању.

Указујући да многи од њих, премда то првобитно није тако било планирано, живе и даље у Немачкој и да су ту рођена и њихова деца и унучад, Кошутић је рекао да они овде живе као лојални немачки грађани, али да свој језик, културу и корене нису заборавили.

Важну улогу у томе, сматра Кошутић, има Српска православна црква, која у Северној Рајни Вестфалији постоји у осам црквених општина.

Северна Рајна Вестфалија је најмноголљуднија немачка покрајина, са више од 18 милиона становника, у којој су многи Срби нашли ухлебљење. То је једна је од економски најјачих немачких република, земља испреплетаних аутопутева и речних траса Рајне и њених канала.

Смештена на западу Немачке и граници према Холандији и Белгији, Северна Рајна Вестфалија је земља најбогатијих Немаца - браће Карла и Теа Албрехта, власника ланца самопослуга ''Алди'', покрајина оснивача ''Крупа'' и "Манесмана'' и других гиганата немачке индустрије, али и земља музике и књижевности - то је покрајина Лудвига ван Бетовена и Хајнриха Хајнеа.

То је, истовремено, немачка покрајина у којој живи чак близу два милиона странаца, највише него у било којој другој немачкој покрајини.

 

 

Извор: РТС  петак, 15. феб 2013, 12:00 -> 12:20


Istocna Srbija

Računi udruženja

Dinarski račun: 205-188422-41
Devizni račun: 00-708-0003787.3
IBAN RS35205007080003787390
Komercijalna banka Beograd