ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА „ДАНИ ДИЈАСПОРЕ - NEGOTIN 2013.“

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА "ДАНИ ДИЈАСПОРЕ - НЕГОТИН 2013.“ УДРУЖЕЊА ДИЈАСПОРА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

 

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону 11.јула 2013.године објавило је Одлуку да пројекат  „Дани дијаспоре“ удружења Дијаспора Источне Србије финансијски подржи са 300 000 динара. Циљ пројекта био је да се организовањем „Дана дијаспоре“ у Неготину, да допринос јачању веза матице и дијаспоре кроз повезивање људи и идеја у свим областима рада и деловања. Организованог повезивања на економском, образовном и културном нивоу у оквиру једне манифестације до сада у овом делу Србије није било, иако трећина људи из Источне Србије живи ван матице.Задаци пројекта били су, осим повезивања људи из матице и дијаспоре и очување и неговање српског језика и националног идентитета и економско повезивање привредника из земље и иностранства, промоција туристичких потенцијала и размена искустава.

 

ДИНАМИКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА

 

МАЈ 2013.

Припреме за организацију  „Дана дијаспоре“ у Неготину конкретним активностима започете су у мају а сама одлука да се  манифестација организује донета  је 11.октобра 2012.године на Оснивачкој Скупштини удружења Дијаспора Источне Србије.Прва активност била је формирање Организационог одбора и за чланове су изабрани  Боривоје Крекуловић из Прахова који се налази на привременом раду у Швајцарској, Даниела Пејчић из Кобишнице чији родитељи живе у иностранству и Надица Васић и Горан Анђеловић из Неготина.Тиме је обезбеђена заступљеност представника дијаспоре, потомака исељеника и матице.

Одржано је седам састанака Организационог одбора на којима је детаљно разрађен програм, подељене обавезе, анализирано урађено и договаране наредне активности.

Успостављени су контакти и договорена сарадња са представницима локалне самоуправе, Регионалне привредне коморе Зајечар и удружења грађана.

Расписан је литерарни конкурс „Моји корени“ са циљем очувања језика.

Информисана јавност у земљи и иностранству о одржавању манифестације путем штампаних и електронских медија.Чланови Одбора информисали су јавност о програму манифестације, циљевима и задацима и путем својих ФБ профила и сајта Удружења.

 

ЈУН 2013.

Одржано је осам састанака Организационог одбора и састанци са председником општине Неготин, представницима Регионалне привредне коморе, Удружења винара, пчелара, занатских радионица, привредницима и учесницима културно уметничког програма.Са директором Туристичке организације општине Неготин договорена је реализација програма  обиласка културно историјских знаменитости и презентације туристичких локација и техничка подршка у изложбеном презентовању туристичких и привредних потенцијала. Са свештенством Српске православне цркве у Неготину и монаштвом манастира Буково прецизиран је верски део програма.

Са представницима општине Неготин,Туристичке организације, Удружења винара,Удружења пчелара, Удружења за рурални развој,председницима општина из ближег окружења, Регионалне привредне коморе и привредницима договорена је припрема презентације пројеката за потенцијалне инвеститоре.

Одштампан је пропагандни материјал ( позивнице, плакати) и настављено је са информисањем јавности.

Пријем пристиглих радова на литерарни конкурс „Моји корени“. За председника Комисије изабрана Надица Васић, дугогодишњи новинар.

Уговорена испорука књига којима су награђени најбољи ученици.

Састанци са спонзорима (локалним приватним предузетницима) који су помогли организовање „Дана дијаспоре“.

Избор места за организовање пословног ручка који је приређен после састанка у општини.

 

ЈУЛ 2013.

 

До дана одржавања „Дана дијаспоре“ (12. И 13.јула) састанци Организационог одбора одржавани сваког дана.

Одржан састанак са председником општине Неготин на којем су утаначени сви детаљи који се односе на одржавање економског сегмента програма у великој сали Скупштине општине (презентација пројеката и потенцијала на видео биму).

Са директором Туристичке организације договорено постављање штандова у центру Неготина на којем су занатлије, Туристичка организација и агенције, удружења пчелара и винара изложили своје производе и представили привредни,пољопривредни и туристички потенцијал Источне Србије.

Договорен је превоз до туристичких одредишта са спонзором, ангажован водич и уговорени ланч пакети за излетнике.

Одржани састанци са спонзорима, излагачима производа у изложбеном делу програма и учесницима у културно - уметничком програму.

Преглед свих пристиглих радова на литерарни конкурс и избор најбољих.

Гостовање у медијима и појачано информисање јавности.

 

Први дан „Дана дијаспоре“ (12.јул 2013.)

 

„Дани дијапоре“ почели су у раним јутарњим сатима светом литургијом у цркви Свете Тројице (изграђене 1874.год.). Сечењем славског колача обележена је по први пут слава Удружења (Петровдан).Велики број верника из земље и расејања доказао је да су свих ових деценија најтешње везе ван матице одржаване управо са Српском православном црквом.Домаћин славе био је Боривоје Крекуловић из Прахова а следећег Петровдана домаћин ће бити Станимир Николић из Сикола који са породицом живи и ради у Немачкој.

У преподневним сатима у центру Неготина отворена је изложба вина,меда и производа од меда,рукотворина и осталих производа по којима ја Источна Србија позната а најбољи промотери туристичке понуде били су Туристичка организација и агенције чији су представници пружали све неопходне информације о нашим потенцијалима многобројним посетиоцима.Циљ организовања ове врсте презентације био је промоција потенцијала Источне Србије.Била је то и прилика да излагачи успоставе нове пословне контакте и пласирају своје производе и услуге.Наша је намера била да људима из дијаспоре и посетиоцима Неготина у време одржавања Петровданског вашара представимо овај део Србије на најбољи начин и омогућимо локалним привредницима да у непосредном контакту успоставе пословну сарадњу са новим партнерима из земље и расејања.Штандови су били отворени током целог дана и излагачи су били задовољни ефектима.

У преподневним сатима званице и учесници могли су у центру града да обиђу штандове, погледају богату понуду производа и услуга, разговарају са излагачима и договоре пословну сарадњу а након обиласка,  дочекивани су у малој сали Скупштине општине Неготин где је за њих приређен коктел. Удружење је организовало и састанак председника општине Неготин са  представницима  Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону,дијаспоре, општина и привреднике са циљем да их повеже и мотивише да остваре сарадњу и то пре свега у области економије.

После пријема код мр Милана Уруковића,председника општине Неготин, у великој сали Скупштине општине Неготин одржана је свечана седница Скупштине удружења Дијаспора Источне Србије која је почела српском химном Боже правде у извођењу хора цркве Свете Тројице.Присутне је поздравио Боривоје Крекуловић,председник Удружења који је истакао значај повезивања људи и идеја из матице и расејања у остваривању заједничких циљева и интереса и изразио наду да ће манифестација постати традиционална. Мр Милан Уруковић,председник општине Неготин истакао је да је општина чији је велики број становника у иностранству спремна да понуди могућности за инвеститоре и помогне реализацију њихових идеја у циљу развоја општине Неготин.Вукман Кривокућа,помоћник директора Канцеларије ,сектор за економску сарадњу и локално повезивање са дијаспором и Србима у региону нагласио је да је економска сарадња са дијаспором огроман потенцијал за Србију али до сада недовољно искоришћен.

На крају свечане седнице најбољим учесницима на литерарном конкурсу „Моји корени“ уручене су пригодне награде у виду комплета књига и лектире.Победник литерарног такмичења за децу из дијаспоре био је десетогодишњи Марко Јеленковић. Циљ расписивања овог конкурса био је очување српског језика као важне одлике националног идентитета.

У великој сали Скупштине општине Неготин у присуству бројних представника матице и дијаспоре, после свечане седнице Удружења, одржана је презентација пројеката за потенцијалне инвеститоре.

1.Потенцијале и пројекте општине Неготин презентовала је Олга Предић, шеф одељења за привреду и развој општине Неготин.

2.О туристичким потенцијалима ,уз снимак локација на видео биму, и могућностима улагања у овој области говорила је Мирјана Вујић из Туристичке организације општине Неготин.

3.О могућностима развоја у области виноградарства и винарства говорио је представник Удружења винара Неготинске Крајине, енолог Горан Јеленковић.

4.Презентацију Друштва пчелара Хајдук Вељко, које већ годинама своје производе пласира на иностраном тржишту, водио је Зоран Никић,секретар Друштва које је заиста пример добре праксе.

5.Комплетну слику могућности улагања на подручју борског и зајечарског округа (осам општина) пружили су представници Регионалне привредне коморе, институције која је са обиљем информација и великим искуством на располагању и домаћим и страним инвеститорима.Учествовао је директор Дејан Тошић са својим сарадницима.

6.Свој програм представили су и превозници на међународним релацијама:Топ турист Грабовица и Дензор травел Неготин, који су обезбедили и превоз за обилазак туристичких потенцијала Неготинске Крајине.Представник је био Денис Павличић,приватни предузетник.

7.Једна од развојних шанси Србије је рурални туризам о чему су, уз видео презентацију, говорили представници Удружења грађана за развој руралног туризма и руралне производње у пољопривреди и сточарству из Сикола.

О свом искуству и проблемима са којима се страни инвеститори заинтересовани за улагања у Србији суочавају говорио је др Радивоје Петрикић,делегат Скупштине дијаспоре из Аустрије који је већ учествовао у важним инвестицијама у Србији, а који је родом из Неготинске Крајине.Он је, између осталог, указао на неопходност уређења комплетне инфраструктуре која је предуслов сваке инвестиције и својим искуством помогао да присутни из матице и дијаспоре имају јаснију слику о условима које је неопходно обезбедити за реализацију страних инвестиција.Предлоге за промене које је потребно извршити изнела је и Марина Рајић која живи и ради у Америци, а пореклом је из Рогљева.Она шансу овог краја види у производњи органске хране.Да је перспектива Србије у производњи здраве хране сматра и Ненад Николић из Неготина, који живи у Аустралији.

Презентација пројеката и размена искустава у економији људи из матице и дијаспоре био је тек први корак у њиховом повезивању.Разговори о могућностима економске сарадње настављени су и на радном ручку у поподневним сатима.

У вечерњим сатима  одржан је културно уметнички програм у Уровици у којој су се исељеници,мештани и гости окупили као што то чине последњих година у време када људи из дијаспоре бораве у родном крају.

 

Други дан „Дана дијаспоре“ (13.јул 2013.)

 

Манифестација „Дани дијаспоре“ настављена је 13.јула обиласком културно - историјских знаменитости Неготинске Крајине које су значајан туристички потенцијал.Педесетак људи из матице и дијаспоре посетили су најпре манастир Буково из 14.века имајући у виду да су свих ових деценија исељеници најтешње везе одржавали са Српском православном црквом.Монаштво манастира упознало их је са историјатом манастира и указало на значај очувања вере као важног дела националног бића српског народа.Следећа дестинација био је манастир Вратна, такође из 14.века.Људи из расејања били су у прилици да виде два најстарија очувана верска објекта на подручју општине Неготин која су и после шест векова средишта духовности људи са ових простора.Ове манастире посећују и туристи из других земаља али у недовољној мери.У близини манастира Вратна налазе се и Вратњанске капије, несвакидашњи природни феномен и незаобилазна дестинација туриста који стижу у ове крајеве.Посетиоце је импресионирала лепота коју је сама природа створила.

Удружење је организовало и обилазак Хидроелектране „Ђердап два“, најзначајнијег привредног објекта на тлу Крајине и Дунава који је велики развојни потенцијал,али недовољно искоришћен.

Незаобилазне су биле и рајачке пивнице, камено винско насеље чија је изградња почела још у 18.веку и чија је функција и данас чување и нега вина.Посетиоци из иностранства у аутентичном амбијенту били су у прилици да се увере у квалитет крајинског вина које се  у18. И 19.веку извозило у Европу.

По повратку у Неготин гости из иностранства желели су да посете и Мокрањчеву родну кућу и сазнају нешто више о Стевану Стојановићу Мокрањцу, најпознатијем српском композитору духовне музике за којег можемо рећи да је сачувао национални идентитет иако је и сам доста година провео ван матице.Сви посетиоци су после обиласка били испуњени позитивним утисцима и већ који сат касније присуствовали  концерту.

Културни уметнички програм почео је у вечерњим сатима у прелепом павиљону у централном градском парку.По први пут после победе на такмичењу „Ја имам таленат“ у свом родном граду наступила је Катарина Ковачевић,победница овог великог такмичења и својим наступом одушевила публику коју су у великом броју чинили људи из овог краја који живе у иностранству. После Катарине, наступила је још једна победница из Неготина на коју су Крајинци такође поносни.Вионера Пауновић, победница РТС-овог „Шљивика“ у народној ношњи овога краја извела је неколико старих,изворних ,влашких песама које опстају и не заборављају се управо захваљујући тим малобројним људима који брину о очувању културне баштине.Само за „Дане дијаспоре“ из Швајцарске је допутовала Божица Боба Недељковић чија је животна мисија очување старе,изворне песме.Песме које је она извела многи у публици чули су по први пут, иако датирају из неких давних времена.Наступила је и Марија Мардаљевић уз пратњу чланова Удружења фрулаша и овим програмом чији је циљ био очување изворне музике завршени су први Дани дијаспоре.

После манифестације измонтиран је материјал снимљен аматерском камером са жељом да остане видео документ о првој ове врсте организованој манифестацији икад у Неготину.Емисија је доступна јавности на интернету и задовољни смо досадашњим бројем прегледа.

Приступило се изради наративног и финансијској реализацији пројекта који је финансијски подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Одржано је неколико састанака Организационог одбора на којима је извршена анализа одржане манифестације.

 

ЗАКЉУЧЦИ:

1.Циљ пројекта био је јачање веза матице и дијаспоре и повезивање људи и идеја.

 

Дани дијаспоре су мали али значајан корак ка чвршћем повезивању људи и идеја из земље и дијаспоре, имајући у виду да манифестације попут ове која је повезала људе из дијаспоре са локалним властима и привредницима до сада у неготинској општини није било.Истовремено нису били запостављени ни верски, образовни и културни сегменти.Ми смо  дали тек почетни импулс за снажније деловање и повезивање са конкретним економским ефектима и подстакли локалну власт да се више ангажује на стварању услова за реализацију страних инвестиција.Већ ових дана екипе локалних организација раде на поправци путева и инфраструктуре у општини Неготин,што је предуслов за инвестирање.Дали смо и скроман допринос процесу који би требало, уз ангажовање извршне власти на локалном,регионалном и државном нивоу и наших људи у дијаспори и представника држава у којима они живе и раде, дати економске ефекте у наредном периоду.Неопходно је пре свега, на свим нивоима створити пословни амбијент са што мање администрације а што више комунално опремљених локација и повољне услове који би привукли стране инвеститоре који располажу капиталом за улагања у друге земље.Ми у Удружењу могли смо да повежемо људе и идеје, док сама реализација идеја зависи у највећој мери од институција и извршне власти и њихове способности да реализују пројекте.

 Наш је закључак такође да би требало размишљати о отварању мање Канцеларије, или одељења постојеће, у срединама као што је неготинска општина из које се иселило више од трећине људи.На тај начин могла би да се створи тачна база података о исељеницима и њиховим могућностима да улажу у родни крај или евентуално помогну у налажењу инвеститора.Истовремено би се њима пружила помоћ у завршавању њихових административним послова у родном крају у којем кратко бораве и не сналазе се најбоље у томе. Интерес би био обострани а ефекти обострани.

2.Један од задатака пројекта био је очување српског језика и то смо се трудили да урадимо,за почетак, кроз конкурс „Моји корени“.Конкурс је био расписан у мају и пристигло је тридесетак радова а већ сада ће бити расписан за идућу годину, када се надамо  знатно већем одзиву.

3.Допринос очувању културног идентитета дат је и кроз организовану посету манастира и разговора са свештенством и монаштвом,извођење духовне музике у православној цркви где је у складу са православном вером обележена и слава Удружења.

4.Допринос очувању културног идентитета је и промоција старе,народне ношње, извођење изворних песама и мелодија кроз културно уметнички програм приређен у оквиру манифестације.

5.Туристички и привредни потенцијали промовисани су на изложби производа,услуга и рукотворина у центру града али и обиласком културно историјских споменика,природних лепота и привредних потенцијала Неготинске Крајине.

6.Размена искустава трајала је све време манифестације али и после ње имајући у виду да је то била прилика да се људи упознају,размене мишљења и договоре сарадњу.Ти контакти могу довести и до реализације заједничких пројеката.

7.Припреме за следећу годину већ почињу и надамо се да ћемо обезбедити већи број учесника и потенцијалних инвеститора, а до тада треба константно радити на уклањању баријера и неразумевања које још увек постоји не само између матице и дијаспоре, већ и у самој матици.

Организовање манифестације помогле су и приватне фирме:Дензор травел Неготин,Топ турист Грабовица,Текијанка Кладово,Нови стил Самариновац а медијску подршку пружили:РТС,Франкфуртске вести,Завичај народне новине,БЕСТ ТВ,ТВ Исток и РТВ Бор.

 

 

 

Секретар

Надица Васић

МАЛИ КОРАК ЗА ВЕЛИКА ДЕЛА

ОДРЖАНИ ПРВИ ДАНИ ДИЈАСПОРЕ - НЕГОТИН 2013.

Дани дијаспоре - Неготин 2013. су по први пут одржани 12. и 13. јула ове године у Неготину. Да што пре пружимо нашим члановима и свима који нас подржавају увид како су нас медији пропратили, то има у наставку где може о свему да се прочита. Званичан извештај са гомилом слика биће ускоро и на овом сајту.

http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=17855

http://www.youtube.com/watch?v=ohMshnPFOs4
http://www.negotin.rs/vest-dani-dijaspore-negotin-2013.-1804.htm
http://www.dijaspora.gov.rs/dani-dijaspore-u-negotinu/
http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/15-07-2013/Dijaspora/328703/Organska-hrana--je-nasa-sansa#
http://www.rpk-zajecar.co.rs/sr/index.php/vesti/280-dni-dispr-ngtin-2013
http://www.dijaspora.gov.rs/matica-slabo-koristi-mogucnosti-rasejanja/
http://www.novinezavicaj.com/images/materijal/130.pdf

http://www.pio.rs/images/dokumenta/Glas/2013/internet14-2013.pdf


Računi udruženja

Dinarski račun: 205-188422-41
Devizni račun: 00-708-0003787.3
IBAN RS35205007080003787390
Komercijalna banka Beograd